The Unexpected and Unspeakable

Just came back from an unplanned, unexpected and unspeakable trip. With Matthlessa The Great. I’ll feed you few pictures taken.

P/S: Tak banyak pictures persekitaran yang I took. Sibuk cherishing the moment. Pictures taken when we are about to leave the place and was like “eh, belum amik pictures la! okay, jom. Kadar segera!”

While waiting for the arrival of Matt, I spent my whole day with this woman, Lany. #childhoodfriend. And as usual, Mojito is always a must drink.

She was looking around for me at the airport. Dia tak cam aku because aku berpakaian sopan. What?!!!

Left: Had our drink in Regiustea before off to Kota Belud.

Right: Disebabkan kesesakan yang melampau di camp site kami (Polumpung Melangkap), kami dua jadi grumpy. We left and find another port for chilling.

Sondot View Camp, tempat kami chill the whole time we’re in Kota Belud. If you want more privacy and mengelak daripada gambar berjemaah dalam pictures anda. Do come here. Gunung Kinabalu tidak kelihatan dari Camp Site ini. Kami dah tengok view Gunung Kinabalu dari camp site kami. Excitement hilang apabila tengok sekeliling. It was so packed. Bak kata abang Mahazir, macam pasar tamu dah. Anyways, lain orang lain pilihan. Polumpung Melangkap is so packed due to public holiday. And we are very critical in terms of privacy. So we choose Sondot View Camp. Orang Sondot View Camp sangat kenal kami dah kerana enjin kereta kami tak boleh start lepas habis lepak di port ni. Tersadai selama 5 jam dari 5pm until almost 10pm. With no light (kerana tempat ni ada masalah electricity during the time but they promised to fix it real soon) and surrounded with that view? Kami ditemani dua anak lelaki owner SVC. And funny thing is, we had our unggun api for free (because everything has price in Polumpung Melangkap including the fire pit) while waiting abang UTK dari KK untuk menyelamatkan kami. With no light, hp kami berempat habis bateri (kalau ada bateri pun, tiada line. Syukur dapat pinjam hp uncle yang lalu jalan tu, so dapat la call Uncle Boss. Aksi bertelefon pun tertonggek sebab takut line hilang). It was an unexpected experience but still great. Kami berempat duk rilek ja di pondok lepak 5 jam. Sambil moginum because it’s Kaamatan Eve!

1527953868698 (1)

IMG-20180602-WA0005 (1)

Hah, ni la Uncle Boss dan 2 abang ‘UTK’ nya. Dorang dari all the way from KK to Kota Belud. Aku dan Matt yang bermalam di Polumpung. Dorang pulak yang took pictures melebih. Dah la tak bermalam, lepas tu masuk camp site orang suka hati je. Nak pastikan keselamatan kami kot. Al-maklum, UTK la katakan. Ni bukan kencing, ni memberak dah. Muntah. Tapi kami sangat berterima kasih pada orang Sondot, Uncle Boss and abang Zack together with abang Mahazir dalam memastikan kami selamat since kereta tersadai sampai lah selamatkan kereta kami sekali hantar kami ke camp site. Bagus service dorang ni. Uncle boss bagi perkhidmatan kereta sewa and abang Zack & Mahazir bagi perkhidmatan pelancongan. Kalau nak service dorang, komen je kat post ini. I’ll share their information. Jaminan kualiti is excellent.

Kiri: Matt melompat bangun when I told her about the second rule in the backpacker stay kami. Reaksi kami? The unspeakable monolog dalaman. Hah!

Kanan: Bayar bilik RM90+ tapi she choose to sleep on the couch sebab bilik bau hapak. Semua benda kami check bau. Semua okay. Tapi disebabkan punca bau yang tidak dapat dikesan. She choose to sleep there. Me? Katil la! Bayar mahal kot! Kan.

Kiri: Due to heavy, I mean serious heavy traffic jam back to Kota Kinabalu from Kota Belud. We spend our time by reading news, checking emails, replying whatsapp and selfie! Satu je.

Kanan: Our last night in Kota Kinabalu are spent in Sugar Bun. Muka aku jadi sengal bila Uncle Boss ajak lepak di sana. Matt ni mengiyakan je. Dia duk fikir Sugar Bun is not the Sugar Bun she thought until we reached there. And she laughed out loud and said “Seriously? Aku di Sarawak pun tak pijak Sugar Bun dah. This is my sekolah rendah weekend-family-outing.” Hah, itulah engkau dapat kalau nak lepak dengan Uncle Boss yang mata nak tido when the clock ticks at 11pm. Aku nak tengok live band. Live band aku nak is in Euphoria. Not Sugar Bun. So jangan tanya muka aku macam mana when the time reach 11pm. I’m supposed to be in Euphoria!

Akhirnya, moment sending her back! And time to return the rental-car. Sebab itu Uncle Boss and abang UTK ada! Thanks for the great service abang-abang semua!

And to Matthlessa The Great, what an experience! We shall continue our trip, end of year perhaps!

 

Advertisements

One thought on “The Unexpected and Unspeakable

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s