Sombong

Aku tersenyum sendiri apabila baca blog teman aku, Lane. Beliau bercerita berkenaan dirinya dulu yang selalu gerak solo di kampus. Aku terkesan. Without me realising it, I did the same thing too. Solo.

Maksud solo ni, bukan relationship ku. Kengkawan yang rapat dengan aku, janganlah terus menyampuk cakap aku mana pernah ‘solo’. Maksud solo di sini ialah pergerakan aku yang tidak ber-geng. Makan sorang, berjalan sorang, shopping sorang, tengok tv sorang. Bukan tiap hari. Cuma kebanyakkan kali.

Aku tidak tahu sikap aku sedemikian sehinggalah agak ramai yang datang menegur sapa dan tanya soalan cenggini

“sorang je ke?”,

“mana membe hang?”,

“awat duk sorang je wey?”,

“ni duk sorang gelak tengok tv apasal?”,

“makan sorang je ke wey?”

Dan banyak bentuk soalan lagi yang membuatkan aku tersedar bahawa pada waktu itu aku gerak solo-solo.

Jawapan aku pun pelbagai. Ikut mood.

Mood baik: Hehehehe.. A ah..

Mood malas: *buat bodoh*

Mood sengal: Mati nanti, sorang sorang gak. Atau ko nak join? (ni jawapan yang jarang aku guna. Tapi pernah guna. Sengal tahap gampang)

Actually, bukan takda kawan. Cuma kawan rapat semua lain jurusan. Yang sama jurusan, tapi ambil paper tak sama semester tu, so jadual pun tak sama la. Plus, aku malas susun atur jadual makan bersama. Tunggu lapar 1 jam atau lebih hanya untuk tunggu membe habis kelas. Kalau bab makan, sorry la. Mood aku gampang kalau perut dah lapar. Aku makan la dulu. Maka, terjadilah kejadian aku gelak selamba duduk di cafe sorang tengok tv lepas menjamu selera.

Apabila ditegur macam tu, aku rasa macam hina plak bila duk sorang happy. Macam orang gila. Teringat aku,  Azrul Hakimie, budak Management yang datang duduk tepi aku time lunch.

Aku: Apasal minta puji lak arini nak duk berdua makan? (sebab dia pemalu orangnya. Duduk berdua boleh undang gosip)

Kimie: Sian aku tengok ko makan sorang and tengok tv sorang gelak. 

Aku: =______=

Tadi aku dengan Matt went down on memory lane and she said the same thing about me bahawa aku dulu memang selalu gerak solo. Perangai gerak solo ini boleh menyebabkan orang cakap kita sombong. Dulu, aku ‘sombong’. Sekarang, Matt yang ‘sombong’.

Bukan sombong. For me, I feel better to be alone rather than surround myself with the wrong people. ‘Wrong people’ doesn’t always mean bad people or misbehave people. ‘Wrong people’ is just people whom i don’t feel comfortable with. People whom i can’t be my true self with.

So yea, aku akan ‘sombong’.

Advertisements

3 thoughts on “Sombong

  1. Anonymous says:

    aku pun sombong jugak (nak jugak)
    but in 10 days my evil twin daredevil angle will spend time wit me…
    weehhuuuuuuuu…………. >_<

  2. Aku.Tina.Lah says:

    Wow. Hebat twin mu. Dah la evil twin. Dare devil. Tapi tetap angel. Bertuah twin mu.

    *counting days baby!*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s