Kursus Kepimpinan Manikayu

http://www.pmm.edu.my/scout/index.php/sejarah-kursus-kepimpinan-manikayu

Hah, kalau anda klik link di atas, anda akan membaca menjumpai sedikit info berkenaan manikayu. Itu aim aku seterusnya setelah dilantik sebagai Pemimpin Bertauliah di Persekutuan Pengakap Malaysia. Sebenarnya benda ni aku boleh dapat time di USM lagi if I further my KLKM (Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia), tetapi akibat kemalasan aku yang membuak time di USM, aku cuma ambil course KLKM ni for 2 years (untuk memenuhi credit ja). Aku ingat time 3rd year di USM, member ku, si Pikah ajak aku further KLKM untuk dapatkan manikayu, aku refused dek banyak nak study. Dah cukup credit, tak payah la nak menambahkan credit.. kang terlebih credit, pun tak dapat gak Anugerah Khas Dekan or Canselor pun.. Itu fikiran ku time tu. Tetapi bila dah bertugas sebagai pendidik yang akan memegang jawatan guru penasihat unit beruniform (as for me is Pengakap), baru aku tahu betapa penting nya kursus-kursus pengakap tu. Kalau lah aku ada manikayu, agak gah la juga. Best rasanya pakai rantai manikayu tu (Sarina cakap rantai kayu cendana). So, aku telah bertekad untuk mengikuti kursus manikayu jika kursus tersebut diadakan nanti. Doakan aku guys. Ouh, kenapa aku tiba-tiba semangat scouting ni? Sebab aku Penyelaras Unit Beruniform di SM Holy Trinity. (Pergggh!! GP nya juga mau sebut jawatan mu!). Okay, bukan itu sebab nya. Memang pun tunjuk lagak ja tu ayat di atas tadi. Aku semangat scouting ni sebab aku baru habis join Jambori, bawa budak2 aku pergi Jambori sempena Hari Belia peringkat Sabah dan Pengakap 100 Tahun di Sabah. Apa cerita pasal Jambori? Sila check updates pada hari esok ye. Aku kumpul foto-foto dulu. 3 words from me about the Jambori is I HAD BLAST!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s