Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia (Ambilan 1 Kumpulan 13/2011)

Pada 19hb November baru-baru ini, aku pergi ke Kota Kinabalu atas urusan rasmi hingga 29hb November. Urusan tu cuma 3 hari. Tapi aku di KK selama 10 hari. Om Dafit dengar pun agak geram la sebab aku maklumkan ke-berada-an aku di KK selama 10 hari tu pada sehari sebelum aku bertolak. Lama nya nak!! Komen beliau. So, urusan rasmi aku ialah menghadiri¬†Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia (Ambilan 1 Kumpulan 13/2011) dimana aku menduduki ujian yang sangat penting dalam menentukan masa depan karier aku sebagai seorang pendidik. Hah, dah jadi pendidik pun masih kena seat for exam. No, it’s not cool at all. For me. Cause aku ni akan ada nervous break down before exam and attitude aku ni, break macam mana down pun nervous ku tu, aku still takkan gerak nak do revision. Just like old days. Duk risau tapi tak reti gerak buat revision. That’s me. Kursus was on the 22nd-24th Nov. Aku pergi awal saja nak get ready before the kursus. Kalau bab preparation (except revision), aku memang champion la. Semua aku sedia. Roomate aku pun salute bila semua ada dalam luggage aku. Tapi bila tanya “dah study?”, aku rilek ja jawab “Nope”. Tapi dalam hati, aku nervous beb. Sumpah!

Pada hari pertama, kami dah kena hantar individual assignment during the registration. tak hantar? automatically failed. Lepas tu, kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan. So, each group ada assignment that has to be pass up on the 3rd day before 8am. So, supposedly, during the 1st night, we SHOULD do our research for the assignment. Everyone did. Except me and my two roomates. Dengan selambanya, kami tidur selepas mandi (ni muka 3 orang yang tak buat revision ni). The exam was on the 3rd day, morning. 9am. So, aku pun plan nak sleepless night during the 2nd day tu. Nak revision la konon. Tapi revision 3 jam je trus tido. Tu pun, aku tak baca nota. Baca set soalan target je yang siap dengan jawapan. Itu cara aku tenangkan diri yang dah helpless due to the last minute preparation. Apasal tak baca nota? Giler! Slide power point nota nak around 7ribu slide kot! Kau nak aku pulun benda alah tu dalam 1 bulan? Kalau aku jobless, ok gak ar. Ni macam la aku takde keja, nak duk pulun nota lak? FYI, i only have 3 days before the kursus. Kenapa? Cause kami dibagi nota tu 1 bulan sebelum tarikh kursus, and time tu sekolah aku dah sibuk dengan Peperiksaan Excel. Lepas je peperiksaan excel, sambung lagi dengan final exam. Ye, sekolah ku banyak bagi exam. Aku naik gila buat soalan and marking paper. Excel je da berlangsung selama 1 minggu lebih. Final exam berlangsung selama around 1 minggu lebih gak. Kalau kena paper yang aku mark tu, paper pertama, ok la. Cause it means aku ada plenty of time to do the marking. Ni kalau kena the end of exam week? Hah, tak kering aku kejar marking? 1 week je wey dibagi marking paper excel and final exam. Plus minus waktu sediakan soalan peperiksaan dan marking tu.. mana aku nak curi masa to do the revision?? (Ini bukan complaint ok. Aku cuma buat explanation on why didn’t I do the revision for the exam. Tu je kot.)

So, i always tell my students, kalau nak study, jangan harap study hard, kena study smart gak. So, as a smart educator, aku hanya mampu kumpul set soalan target and pulun semua tu dalam masa 3 hari sebelum datang kursus. 3 hari tu pun aku bukan nya pulun ja, dah namanya stay dengan saudara. Sah la akan melawat saudara mara yang lain. So basically, i didn’t prepared myself well. Tapi aku redah je dengan exam tu. I already did my best, the rest, I let Him to do His job. Hopefully, I passed!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s